Articole Articole Design Pro și contra pentru vopseaua decorativă în relief

Pro și contra pentru vopseaua decorativă în relief

Vopseaua decorativă în relief este acum la modă. Dacă la început se folosea doar în sufragerie sau numai la un perete, acum o găsești folosită peste tot în casele românilor, în cele mai neașteptate locuri, chiar și în baie sau pe balcoane. Este un trend, un moft? Adaugă ea cu adevărat valoare estetică locuinței tale? Haideți să vedem câteva argumente pro și contra.

Vopsea in relief

Avantajele folosirii vopselei decorative

Poate îmbunătăți estetica locuinței - folosită cu stil și în spațiile potrivite, vopseaua decorativă poate într-adevăr să aducă un plus modului cum arată o cameră sau o casă.

Adaugă textură și adâncime pereților creând unicitate și personalizare dar și un aer modern și artistic. Unele culori și texturi pot face spațiile mai moderne. Există și tamplarie aluminiu care se poate vopsi în culori structurate pentru a se integra perfect cu designul pereților.

 

Acoperă imperfecțiunile pereților - vopseaua decorativă este ”expertă” în ascunderea imperfecțiunilor minore ale pereților asta însemnând suprafețe neuniforme, crăpături mici etc. Dacă varul lavabil le scoate în evidență (mai ales cel lucios), acest tip de material poate atrage privirile de la imperfecțiuni la texturile interesante și le maschează cu succes.

 

Oferă opțiuni de personalizare - vopseaua decorativă vine în diverse culori, modele și stiluri așa că oferă doritorilor o gamă largă din care pot alege ceva ce li se potrivește stilului, decorului existent al casei și încăperii lor.

 

Este durabilă -vopseaua în relief este în genetral durabilă, rezistă la murdărire și la uziră, își păstrează aspectul o perioadă îndelungată și în multe cazuri se poate șterge cu o cârpă umedă și apă cu puțin detergent.

 

Efect antistatic - suprafețele acoperite cu vopsea decorativă nu vor colecta praful, spre deosebire de tapetul în relief.

Dezavantaje

Încarcă spațiul - aspectul texturat poate face pereții să pară încărcați și camerele să arate mai mici și întunecate. Vopseaua decorativă arată bine în sufragerie ajutând la crearea unui perete accent. Nu o aplica pe mai mult de un perete pentru că poți obține efectul opus, va părea un kitsch. De asemenea nu o aplica pe un perete pe care intenționezi să pui rafturi, alte piese de mobilier, tablouri sau alte obiecte decorative.

Nu este recomandată vopsea în relief nici în camerele mici, cu lumină puțină, aglomerate cu mobilier sau lucruri personale, pentru că aceasta va mări impresia de înghesuială și spații sufocante. Dacă ești constrâns, din diverse motive, să o aplici, înlocuiește geamurile existente cu niște geamuri tripan extrem de mari să aducă multă lumină. La fel culorile de decorativă mai închise trebuiesc folosite în încăperi mai mari, cu ferestre îndeajuns de mari și a căror lumină nu este estompată de perdele și draperii voluminoase. Dacă designul nu este făcut de un specialist, aș sta departe de vopseaua decorativă marmorată, amestec de mai multe culori sau nuanțe sau de cea cu texturi mari.

 

Cost mare - în comparație cu varul lavabil sau cu alte materiale de finisare a apereților, vopseaua decorativă în relief poate fi scumpă, în plus e nevoie de o persoană care știe cum să o aplice, ceea ce crește și mai mult investiția necesară.

 

Dificil de reparat - dacă o zonă vopsită cu decorativă se strică, se zgârâie, va fi dificil să o reparați fără să afectați textura și designul special.

 

Limitează stilul de amenajare - mulți vor decorativă doar pentru că au prietenii lor sau vecinii, ori pentru că au citit undeva că e la modă, dar în realitate nu se potrivește cu toate stilurile de amenajare și trebuie să știi și ce tip de decorativă să alegi ca să se potrivească restului casei, mobilierului și stilului de amenajare existent.

De exemplu

  • vopseaua decorativă perlată, cu textură fină, delicată este potrivită stilurilor clasoce sau romantice.
  • vopseaua cu texturi mari, grosiere și în nuanțe de maro, negru, gri, vișiniu și tonuri de lemn natural este potrivită stilului industrial.
  • pentru camerele copiilor poți folosi o vopsea cu efect tip tablă de scris pe care cei mici pot desena nestingheriți fiind și lavabilă, una cu aspect fosforescent care se poate aplica cu șabloane sau cea magnetică

 

Ca să concluzionăm, vopseaua decorativă poate fi un plus care aduce frumusețe și unicitate locuinței tale, dar poate să îți facă și un deserviciu făcând camerele să pară mici și înghesuite. Cântărește cu atenție argumentele pro și contra folosirii acestui material și consultă și un specialist în amenajări interioare înainte să faci această investiție.